Google
 Jumaat, 25 Mei 2012

Kolej PTPTL mampu memenuhi keperluan teknologi makmal negara

PELAJAR banyak melakukan ujian makmal untuk diagnosis penyakit.  
PELAJAR banyak melakukan ujian makmal untuk diagnosis penyakit.
 
TEKNOLOGI Makmal Perubatan (MLT) antara bidang kerjaya yang menitikberatkan sains dan amalan penyelidikan makmal untuk membantu dalam diagnosis, penentuan punca penyakit, cara kawalan dan juga penyembuhannya.

Apabila sesuatu penyakit yang memerlukan penyiasatan mendalam, khidmat juruteknologi makmal diperlukan untuk menganalisis ujian yang dijalankan terhadap pesakit. Keputusan daripada penganalisaan itu dapat membantu doktor dalam membuat diagnosis dan seterusnya memberi rawatan lanjut.
Sehubungan itu, tidak hairan sekiranya kerjaya dalam bidang teknologi makmal perubatan (MLT) merupakan individu penting dalam pasukan perubatan kerana amalan perubatan moden sekarang banyak bergantung hasil keputusan sesuatu ujian.


Tambahan pula, negara menyaksikan peningkatan terhadap kakitangan makmal perubatan, peluang kerjaya yang menanti lulusan MLT mendapat sambutan yang menggalakkan di kalangan lepasan SPM.

Kolej PTPL tidak ketinggalan menyahut seruan kerajaan dengan menawarkan program Teknolologi Makmal Perubatan di peringkat Diploma. Program tiga tahun ini terbuka kepada mereka yang berminat untuk berada di dalam bidang sains kesihatan.

Program Diploma Teknologi Makmal Perubatan (DTMP) ini direka khas bagi mempersiapkan pelajar untuk bekerja dalam bidang perubatan, penyelidikan klinikal dan makmal kesihatan awam. Mereka yang bertanggungjawab menerima specimen penyakit, melakukan ujian makmal bagi membantu pakar perubatan dalam diagnosis dan rawatan penyakit.

Juruteknologi makmal perubatan menggunakan pengetahuan mereka untuk menjalankan ujian, membantu doktor dalam diagnosis, memantau, merawat penyakit. Mereka mampu untuk menentukan punca jangkitan dan jenis darah pesakit bagi memudahkan kerja-kerja yang lain.
Di antara bidang yang boleh diceburi antaranya adalah dalam bidang bioperubatan, bioinformatika, teknologi pangan, bioteknologi dan mikrobiologi. Ini adalah daerah, yang penting untuk negara-negara membangun. Ini adalah sejajar dengan kerajaan fokus untuk meningkatkan jumlah professional dalam bidang sains kesihatan.

Lulusan dari Kolej PTPL boleh melanjutkan pengajian mereka ke peringkat Ijazah di Management Science Universtiy (MSU) di bawah Fakulti Sains Kesihatan (FHLS). Graduan juga boleh memohon untuk program MBBS melalui MSU International Medical School (IMS) di Kampus Shah Alam atau Kampus pesisir pantai di Bangalore, India.

Bagi pelajar yang berminat untuk melanjutkan pengajian tidak perlu risau dengan yuran pengajian. Tabung PTPTN merupakan antara badan yang menyediakan pinjaman kepada pelajar bagi menguruskan yuran pengajian dan juga badan tajaan yang lain. Selain itu, Kolej PTPL juga menawarkan bantuan kewangan melalui Anugerah Presiden PTPL, Biasiswa Pendidikan SKOR, dan juga pinjaman melalui institusi perbankan tempatan. 
 
--- BERITA HARIAN

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...